Zážitková gastronómia
Zážitková gastronómia sa týka nielen pokrmu samotného, ale i jeho skladby, usporiadania a toho, ako je prezentované na tanieri. Aj najmenší detail hrá dôležitú rolu. Človek vníma jedlo zrakom, vôňou a v neposlednom rade samozrejme aj chuťou. Úlohou zážitkovej gastronómie je teda uspokojiť všetky naše zmysly - až potom je to umenie.
Zážitková gastronómia je pojem, ktorý hovorí o tom, že hosť sa do reštaurácie nechodí len najesť ale tiež zabaviť. Sociológovia vychádzajú z predpokladu, že zvyšovaním životnej úrovne, vysokej vzdelanosti, sociálneho blahobytu, rovnako ako skracovanie pracovnej doby vedú k tomu, že tlak existenčných starostí zohráva stále menšiu a menšiu úlohu. Spoločne so stúpajúcimi príjmami sa stáva centrom potrieb človeka priestor pre osobné zážitky.
Každá krajina má svoje špecifiká v oblasti gastronómie. Príprava tradičných národných pokrmov je lákavou ponukou každej reštaurácie. Je to jeden zo spôsobov ako osloviť hosťa, upútať náhodných turistov a prispieť k rozvoju cestovného ruchu. Moderné technologické postupy a nové suroviny prácu kuchára uľahčujú, a zároveň ju robia zaujímavou a atraktívnou.